På svenska In English
Sök:

På Fredens Slagfält

På Fredens Slagfält

Författare: Bror Richard Svärd
Illustrerad, hårda pärmar, 180 sidor
Utkom: 201802


-------------------------

Bror Richard Svärd föddes 1931 i Alfta i Hälsingland och växte upp i byn Klitten där föräldrarna, Richard och Anna Svärd, ägde ett småbruk. 
I sina tonår ville han bli antingen skogvaktare eller journalist, men det blev som poliskonstapel i Långshyttan i Dalarna som han inledde sin yrkesbana.

I boken På Fredens Slagfält uppehåller sig Bror Richard Svärd vid flera av sina många engagemang inom FN. Den mest händelserika och ingående delen återfinns i kapitlet Kongo i mitt minnes lins. Här skildras hur svensk trupp åren 1960-64 för första gången på 150 år dras in i ett fullskaligt krig – där 19 svenska FN-soldater stupar.

Den svenska FN-insatsen i Kongo satte djupa mentala spår hos en del soldater. Bror belyser detta på ett ömt och varsamt sätt. Han skriver också om den totala bristen på debriefing efter soldaternas återkomst till vardagen i Sverige och den allmänt, under många års tid rådande oförståelsen för fredsuppdragets svårighet och komplexitet.

     Bror blev då under ett par årtionden en stark sammanhållande kraft som sekreterare i föreningen FN-veteranerna Kongo. Där bidrog han främst publicistiskt, i högsta grad till föreningens framgångar i dess strävan att ge allmänheten en balanserad bild av det svenska Kongo-engagemanget.

Bror verkade under ett par år med placering i Jerusalem inom UNTSO, i rollen som ”Field Service Security Officer.” Han deltog en tid i FN:s civila polisstyrka på Cypern, likaså i expertuppdrag inom flyktingfrågor i Thailand och som valövervakare i Sydafrikas demokratiseringsprocess. Allt detta har sin plats i Brors berättelser i form av ögonblicksskildringar och dagboksanteckningar.

Intressanta personligheter och händelser alltsedan Suezkrisens dagar 1956 till idag, passerar revy i svärdsligt målande bilder – framkallade av en man med stor integritet och som varmt delar världssamfundets humanistiska värden och värderingar.

Den pensionerade kriminalkommissarien vid Rikspolisstyrelsen och Säkerhetspolisen, Bror Richard Svärd, är en flitig skribent i olika publikationer, såsom Fredsbaskern och Kvällsstunden  – högst sannolikt ett uttryck för den journalistiska tonårsdrömmen.Dag Hammarskjöld inspekterar den svenska truppen i Leopoldville strax före resan - hans sista, den mot Ndola den 17 september 1961. Soldaten i mitten, med bajonetten mitt för Hammarskjölds högra ben, heter Rolf Johansson och idag boende i Norrköping. Inför avresan hade frivilliga soldater anmält sig för att följa med på resan och vara vaktstyrka för planet och besättningen.

Många anmälde sig, Rolf var en av dem. P g a det stora intresset för uppdraget, fick slutligen lottdragning avgöra vilka som skulle komma ifråga  - och då drog Rolf sitt livs nitlott!
200:-


Jag var precis som du
Negra Efendic var vinnare av Stora Journalistpriset 2016. I år var hon sommarpratare i P1 den...
225:-
MIRASA - jakthövdingen från Mjölby
Åke E Andersson & Mie Engman
225:-
FN-soldat i GAZA
 150:-  
JÄGARROMANTIKERNS KOKBOK
Per Lunqe ger i Jägarromantikerns kokbok inspiration till god mat som också är mat som inte...
 200:-
De ska ju ändå dö
Av Gunnar Ekberg
 215:-
Med J 21 mot Pampusrännan
 275:-
FÖRBEREDD
 135:-
Svenska arméns uniformer - del 3 artilleriet, övriga truppslag och 1900-talets enhetsuniformer
Uti många länder finns böcker som i bild och ord beskriver landets militära uniformer. Jag har...
 225:-
Kulls Vingård - med politisk bouqet!
En samling berättelser av Inge Kamstedt, ägare av familjeegendomen Kulls Vingård i närheten av...
 200:-  
BLACKOUT
Av Johanne Hildebrandt
 80:-  
Den Okuvliga Friheten
Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner valt att publicera författarens ungdomsverk DEN OKUVLIGA...
 149:-  
HAIKU på svenska
Måste man vara buddist för att skriva haiku? Självklart inte. Men man bör nog har det lätta,...
 80:-
Någonstans i Sverige - beredskapslivet 1939-45 i bilder
Redaktör: Christian Braunstein
 225:-
VILSELEDNING
 195:-  
UTSÄND - arbeta leva älska  i krigets mitt
Författare: Elisabet Hellsten
 185:-
Konsten att sälja krig
 195:-  
6 DAGAR
Författare: David Bergman
 170:-
Att bygga fred där freden alltid hotas
av Hans Lindqvist
 175:-  
Svenskar i Krig 1945-2015
Författare: Lars Gyllenhaal & Lennart Westberg
 210:-
Stjärndamm
 225:-  
Jägare
av Thomas Rathsack
 95:-  
Stjärnklart
 85:-