På svenska In English
Sök:

Den Okuvliga Friheten

Den Okuvliga Friheten

Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner valt att publicera författarens ungdomsverk DEN OKUVLIGA FRIHETEN från 1939, då det refuserades. Manuset har sedan aldrig givits ut förrän nu år 2017 och i samband med 100-årsjubiléet av P-A Fogelströms födelse. Det är en äventyrsberättelse som förebådar författarens livslånga gärning för fred och frihet. Tyvärr är det därtill en historia som i många avseenden åter känns skrämmande aktuell.

Förlaget Stockholmia har i samråd med sällskapet Per Anders Fogelströms vänner valt att publicera författarens ungdomsverk Den okuvliga friheten från 1939. Manuset refuserades och har alltså aldrig tidigare getts ut.

Till skillnad från Fogelströms kommande författargärning är Den okuvliga friheten en fiktiv historia, som utspelar sig i en uppdiktad stad i en uppdiktad stat i en uppdiktad framtid, där en totalitär stormakt ockuperat ett litet land, med förtryck och judehat till följd, men också motståndskamp från Röda ligan mot det enda tillåtna partiet batongisterna.

Det är en äventyrsberättelse som förebådar författarens livslånga gärning för fred och frihet, hans civilkurage och oförtröttliga engagemang för staden och dess människor. Spänningsromanen är också ett intressant tidsdokument som speglar den verklighet och den tidsanda som den unge Fogelström upplevde i ett Europa på randen till världskrig. Tyvärr är det därtill en historia som i många avseenden åter känns skrämmande aktuell. Karl-Olof Anderssons inledning sätter in Fogelströms romanmanus i sitt sammanhang, och berättar både om den unge eldsjälen Fogelström och om det samtida Stockholm.

Såväl inledningen som Fogelströms berättelse Den okuvliga friheten är bildsatta med foton ur Stadsmuseets samlingar från 1930-, 1940- och 1950-talens Stockholm. Flera av bilderna har inte publicerats tidigare.

149:-