På svenska In English
Sök:

Utlandsstyrkan i fredens tjänst

Utlandsstyrkan i fredens tjänst

Inför 50-årsjubiléet 2006 gav Försvarsmakten ut samlingsvolymen "Utlandsstyrkan i fredens tjänst.

Huvudredaktör: Carl M Sjöstrand
Redaktörer: Henrik Berger, Alf Görsjö, Renette Larsson, Marco Smedberg, Katja Öberg
Bildredaktör: Andreas Karlsson
Formgivning: Leif Zimmer

"Med boken följer också en utmärkt dokumentär DVD-film. Denna bok är ett värdefullt bidrag till litteraturen på detta område. Det finns arbeten om de svenska insatserna i Sinai, Kongo och Cypern, men här serveras en full överblick. Mera rapsodisk än analytisk men i gengäld så mycket livfullare." - del ur recension av ambassadör Torsten Örn i Jönköpings-Posten 2006-12-01.

----------------------------------------

Tillsammans med den medföljande filmen, utgör denna bok ett historiskt dokument, eftersom de är resultatet av den första sammanfattande dokumentation som gjorts i ämnet.

Här berättar FN-veteraner om sina upplevelser under 50-talets Suezkris, om stridskänning i 60-talets Kongo, om dramatik i Mellanöstern på 70- och 80-talet, om följderna av etnisk rensning i 90-talets Balkankrig och mycket mer. Även aktuella fredsfrämjande operationer, som i Afghanistan där svenska soldater nu står under NATO: s ledning, beskrivs.

Bok- och filmpaketet behandlar främst de truppinsatser som Sverige bidragit till sedan Suezbataljonen 1956 men även observatörsuppdrag lyfts fram, där enskilda svenskar spelat en roll sedan 1948. I en avslutande uppslagsdel finns fakta om samtliga fredsfrämjande insatser där det svenska deltagandet organiserats av Försvarsmakten. Genom årens lopp har cirka 100 000 svenskar tjänstgjort i Utlandsstyrkan i sammanlagt 120 insatser i 60 länder.

Boken är på 240 sidor och innehåller flera hundra bilder. Filmen är 78 minuter lång och innehåller både historiskt och nyinspelat material.


I hårdband med linnepräglat omslag, har denna samlingsvolym måtten 235x270 mm
och en vikt på 1,4 kg.

275:-


Fredssoldater  - Armemuseums årsbok 2008/2009
"Fredssoldater" är temat för Armémuseums årsbok, en extra stor volym för de två åren 2008/2009.
500:-
Utlandsstyrkan i fredens tjänst
Inför 50-årsjubiléet 2006 gav Försvarsmakten ut samlingsvolymen "Utlandsstyrkan i fredens tjänst.
275:-