På svenska In English
Sök:

De ska ju ändå dö

De ska ju ändå dö

Av Gunnar Ekberg
407 sidor
Inbunden
Illustrerad
Utgivningsår 2009


För första gången någonsin berättar här en agent som arbetat för den svenska underrättelsetjänsten om sitt arbete på fältet - från det mer vardagliga informations- inhämtandet till livsfarliga operationer mot terrorister.

Här finns allt som ingår i klassiska spionskildringar - telefonavlyssning - kodade meddelanden - hemliga möten och inbrott - men också brevbomber, rån, flygplanskapningar och kontakter med terroristorganisationernas innersta kretsar och besök i deras träningsläger i Libanon, där han var en hårsmån från döden under en luftburen raketattack.

Detta är en unik och spännande berättelse och samtidigt ett stycke viktig nutidshistoria som skildrar mindre kända sidor hos tidens vänsterrörelser.

Gunnar Ekbergs arbete som underrättelseagent får en dramatisk avslutning när han avslöjas i samband med IB-affären 1973 och då måste gå under jorden. Efter en tid på Achill Island i nordvästra Irland och sedan i London med skyddad identitet, lever och arbetar Gunnar numera i Malmö.

Väl så tänkvärd är även den avslutande beskrivningen av vägen tillbaka till en normal tillvaro, med skildring av bl a flashbacks, som i vissa sammanhang och i våra dagar även kallas PTSD, dvs posttraumatiskt stressyndrom. -- Akademiska sjukhuset i Uppsala har sedan några år tillbaka en permanent avdelning för behandling av ptsd-drabbade.

Titeln ”De ska ju ändå dö” är ett direkt citat av Wadie Haddad, Folkfronten (PFLP) operationschef när han för Gunnar beskrev hur han såg på de unga människor som skulle utföra hans planerade terroraktioner.

----------
------------------------------

KOMMENTARER PÅ FACEBOOK:

… läs den. Speciellt intressant är bakgrunden till titeln "De ska ju ändå dö"!


… minns själv att jag var nyfiken på titeln. Själva förklaringen är ju tidlös med tanke på hur omvärlden ser ut. Ingen direkt skillnad nu och då. Bra bok.


… en riktigt bra bok!


... mycket bra bok. Läses gärna tillsammans med Guillous memoarer....


… mycket läsvärd och betydligt mera trovärdig än Guillous version i hans "memoarbok". Memoarer betyder att man minns. Guillou minns inte så bra.....

-------------------------------------------

Författaren Gunnar Ekberg ser på Jan Guillou och KGB i ett nytt ljus: http://www.expressen.se/debatt/gunnar-ekberg-guillous-kgb-uppdrag-svartar-ner-ib-scoopet/

215:-