På svenska In English
Sök:

HAIKU på svenska

HAIKU på svenska

Måste man vara buddist för att skriva haiku? Självklart inte. Men man bör nog har det lätta, distanserade och samtidigt nära öga som Basho och Issa hade. Ungefär som Cartier-Bresson med kameran: Det avgörande ögonblicket.

Där fotografen klipper ut en 125-dels sekund av livet, där tänds en gnista hos haikudiktaren. Det är mötet med barnet på stigen. Lamboghiniföraren på Monza eller fyllot på pendeln som skapar en trerading.

Jag har samlat dikter som jag skrivit under tjugo år. Inspirerad av den som en gång var min mentor, Sven Fagerberg, fattade jag pennan och skrev. Det var han som döpte denna diktsamling.

Nej, jag är inte buddist. Tränade karate för en zenbuddist, men det blev inte mer. Jag tror i alla fall på mötet och att sätta det på pränt.

Mina dikter är mer påtagliga än traditionell haiku, detta är ett försök till haiku på svenska.


PER LUNQE

80:-


JÄGARROMANTIKERNS KOKBOK
Per Lunqe ger i Jägarromantikerns kokbok inspiration till god mat som också är mat som inte...
200:-