På svenska In English
Sök:

Att bygga fred där freden alltid hotas

Att bygga fred där freden alltid hotas

av Hans Lindqvist
284 sidor
illustrerad i fyrfärg
mjuka pärmar
limbunden
utkom i september 2014

----------------

”Liberias kvinnor är trötta på krig. Vi är trötta på att fly. Vi är trötta på att tigga mat till våra barn. Vi är trötta på att se våra barn våldtas. Vi tror att i morgon kommer våra barn att fråga oss: Mamma, vad gjorde du då? Vad ska vi svara dem? Ska vi svara:ingenting gjorde vi?”
(Leymah Gbowee, mottagare av Nobels fredspris år 2011)

Det här en en bok om att bygga fred under närmast hopplösa förhållanden. En fred som börjar nerifrån, som inte påtvingas människor uppifrån. Det var hos Liberias kvinnor fredsarbetet fick fäste och kraft efter år av krig och okontrollerat våld.

Det här är också en bok om dom som vågade, som gjorde något. Men som sällan får en plats när den officiella historiens skrivs. Människor som Lazarus, Sunny, Patience, Daniel och mr Morrison.

Hans Lindqvist är präst i Svenska kyrkan och har sedan tidigt 1970-tal arbetat i, och följt utvecklingen i Liberia. ”Att bygga fred där freden alltid hotas” är hans personliga berättelse om inbördeskriget och om fredsbyggandet i Liberia. Det är också en bok om den överlevnadskraft som finns på hela den afrikanska kontinenten.

-----------------------
Liberiakännaren Bernt Karlsson, f d LAMCO-anställd och sedermera verksam inom CARITAS, säger så här:

"Att bygga fred där freden alltid hotas" är en mycket gripande bok, den bästa på svenska om det veritabla helvete och dårhus Liberia var under det långa inbördeskriget samtidigt som boken ger en mycket god bild av Liberias nutidshistoria med de olika politiska aktörerna. Författaren är själv ett åsyna vittne med mycket stort ansvar för den egna organisationens personal och materiella resurserna. Man måste beundra hans förmåga att med mycket kort varsel fatta avghörande beslut.

Denna boken är skriven med mycket stor omtanke och kärlek till Liberia och dess folk och saknar inte komiska inslag".

175:-