På svenska In English
Sök:

Med FN på Cypern 1964-74

Med FN på Cypern 1964-74

Med FN på Cypern 1964-74
av Anders Arvidsson

460 sidor
inbunden
illustrerad
utkom i januari 2014

---------------------

Anders Arvidsson tjänstgjorde som ung FN-soldat på Cypern 1964. Efter en karriär inom multinationella bolag (ESSO, FIAT) sadlade han för tjugo år sedan om till researrangör med Norra Cypern som specialitet och har sedan dess haft tillfälle att intervjua kamrater från senare Cypernbataljoner.

Med sina egna erfarenheter och upplevelser som utgångspunkt kompletterat med studier av Krigsarkivets samtliga bataljonshandlingar från perioden samt i stort sett all litteratur som givits ut om Cypernproblemet har han samlat intervjuer, berättelser, bilder, anekdoter och fakta till ett unikt historiskt dokument som berättar om hur konflikten uppstod, utvecklades och hur svenska ynglingar värnade freden på den underbara Medelhavsön.


UNFICYP 50 år 2014
I mars 1964 bildades UNFICYP, FN:s fredsbevarande styrka på Cypern.
Fram till 1987 kom över 28 000 svenskar att tjänstgöra i den ännu pågående fredsmissionen.

Den här boken dokumenterar den vanlige FN- soldatens liv och gärning under uppdragets första tio år. Den berättar om en tid då telefonsamtal hem till Sverige måste beställas ett dygn i förväg, då charterturismen ännu inte börjat på allvar, de få datorer som fanns var stora som hus och ingen i Sverige hade hört talas om kebab. Med hjälp av exklusivt bildmaterial från tidigare FN-soldater berättas historien om de svenska Cypernbataljonerna månad för månad.

"Bokens främsta värde är dess detaljrikedom samt en stor mängd unika bilder."
Ur recension av Elisabeth Sköns
Bibliotekstjänst
Häftepos 14109105

350:-